diriku...

diriku...
hamba Allah yg sentiasa mencari erti hidup agar diriku sentiasa pada landasanNya

26 Apr 2011

setelah sekian lama x menjengah blog...cian awak...maaf yer...

Assalamualaikum semua x jawab dosa jawab sayannng....
errrrrr perlu ka kan...
(huhu ciplak ayt maria elina)

kali ni aya nk story mori la ckit 
kiranya, rangkuman cerita-cerita yang dah berlaku dalam life aya 
sepanjang > < 5 bulan yang aya x update blog ni kn....
bknnya apa aya x sempat maklumlah student la kata kn...bnyak komitmen...
hihihihhi alasan ja kn...+ plak tenet ni kekadang laju kekadang mcm siput ja....
nasib la labu dah ko x mampu nk pakai berukband redha ja la...

ehehehemmmm...ok2 dah stop ayat2 merapu ni...
ok back 2 da story aya akan ceritakan la perkara2 yg dah berlaku dan akan berlaku...
kiranya yg penting2 la yg aya n korang suma boleh dpt pengajaran...kn...

kisah 1:
berlaku pada bulan 1..klo x silap aya pada 15/01/2011
apa yang berlaku bonda aya kena patuk dek ular...
mula-mula bonda n ayah aya x mau la bgtau kt aya...
iyalah tkut aya risau plk...x boleh nk belajarkn...
aya ok ja...boleh lg kawal emosi...

tpi anak mana la yg x risau klo bonda dia kena patuk ular..
ingat apa kena gigit semut...(x pa la jgak klo x risau pun)
iyalah klau kena patuk ular ni klo x bertindak pantas boleh bawa maut tau...
ya Allah aya x sanggup kehilangan bonda...lagi sebab aya nk bonda tengok kejayaan aya dulu..
aya nak balas jasa bonda dulu...(oh...tetiba aya touching plk)

tpi adik wan ni klo apa2 mesti dia akn bgtau aya...
maka aya pon dapat tau la yang bonda aya kena patuk ular..
bonda pon dah ada kt hospital...
kredit 2 adik wan sebab bertindak pantas bwak mak p hospital...

aya pon bila dah tau call la bonda...dia ckap jgn risau...InsyaAllah..selamat..
pas2...bonda cakap x boleh balik ka mai melawat dia kt HSB...
iya la x da sapa yg tunggu malam2...
ayah n adik wan kna urus adik  2 org kt umah...
adik da plk sklh...hari minggu bleh la dia nk tgu...
aya pon apa lagi bila bonda cakap cam2 mula la touching...
iya la bonda kata klo x sibuk balik la...
tpi pada hal aya tgh sibuk training teater dekon...
 utk show hari terbuka kolej za'ba (kolej tercinta aya ni la)...
tpi bila bonda kata balik la sat...klo x sibuk...

hati anak mana la yg sanggup nk tolak permintaan bonda tercintakn...
so aya pon bg tau la kt cik anim(cikgu teater aya) ...
nak balik kampung kejap ja nk tgk bonda...
Alhamdulillah dia faham...dia kata sempat lg...nak training pasni...
trus beli tiket train.. maka naik la train sengsorg 8 jam...uhuhuhu
bila da smpai ayah terus hantar p HSB (hospital sultanah bahiyah)
sampai2 bonda hepi gila...dia kata pagi ni x makan apa lg..lapar...
aduh,,,,ni yang x bleh tahan ni...hai...kalau cuti aya x biar bonda camni...
iayalah ayah lepas kerja petang2 baru boleh mai...
adik wan plk kena la jaga n urus rumah...
mau xnya bonda x ada rumah dah rupa tongkang pecah dah...
aya jaga bonda 2 hari 1 malam ja...lepas 2 balik semula ke Tg malim...

ringkaskan cerita ni...
sampai sekarang bonda dalam proses penyembuhan 
kesan kena patuk ular ni...
cian bonda....macam2 kena pantang...
kadang2 sakit juga kaki bonda yang da dibedah 2...
aya selalu call bonda...kadang2 tu bonda bleh bangun masak n wt kerja rumah...
tpi kadang2 kalau sakit ckit...dia x leh la nk wat kerja...
tgk sikap bonda kita kalau sakit pon nak wt kerja jgak...
skrg ni dah > < 4 bulan dah...tpi bonda masih dalam proses penyembuhan
apa2 pon...ada hikmah juga disebalik dugaan Allah ni...
bonda tau yg anak2 dia take care about her...
ayah pon ambil berat sgt...n terserlah keperihatinan ayah...
yang paling penting...
kita tau yang keadaan akan jadi serba x kena tanpa bonda

so moral of da story...
belajarlah drp apa2 yang berlaku dalam kehidupan kita...
ambil yang +ve utk baiki kehidupan kita....


Kisah 2:
aya sangat berbangga dgn adik aya ni...adik wan beliau ni adik aya yg ke-2...
ingat lg x masa mula2 aya wt blog dulukn aya pernah citerkn...
x kan dah lupa kot...ish3...x alert la...korang ni semua....
hehehhe...ya la dia x artis ker sapa2 yg korang nk ingat kn...

ok apa yang membanggakannya bila adik wan dah dapat result STPM...kiranya dia ikut jejak aya la ambik STPM...hohohoho...dia nk contohi aya yg jadi best student...
kekeke tpi aya ni x la hebat mana pon...dpt 3.58 ja...
iyalah...study pon x segah mana so camna nak dpt result meletupkan....
tpi whatever la nk kata apa pon...
yg penting best student STPM 2007 SMKKP with sorg lg kwn aya Fazilah...
ok lupakan jalah kejayaan aya yg x seberapa 2....huhuhuhu...
back 2 kejayaan adik wan ni...memang aya gembira sesangat....
perasaan gembira e2 melebihi rasa kejayaan diri sendiri...(serius aya x tipu...ikhlas der)

adik wan dapat 4A @ 4.00...fuh...ya Allah bersyukur aya...
hari result kuar 2...
cikgu2 sekolah yg jugak bekas cikgu2 form 6 aya dlo call..
diorang cakap tahniah...
paling x blh tahan bila cikgu din cakap...dia pon x pernah segembira ni...
adik wan dah cipta 1 sejarah kt sklah...
aya dengar apa yang cikfu din cakap sambil mata ni ha dah banjir dah...
iya la adik wan xnya pelajar cemerlang pun masa sklh rendah n SPM...
tpi aya tgk sendiri usaha gigih dia...
sikap dia yang x pernah berkira tolong ayah n bonda...
kalau aya nk mintak tolong apa2 pon senag...
n yang paling penting kena jaga hubungan kita dgn Allah...

moral of da story...jatuh e2 perkara biasa...
bangkit setelah jatuh itu perkara luar biasa...


kisah 3:

ok korang semua...ni kisah yg terakhir...
9/5-26/8 ni aya akan menjalani praktikum ...
sebagai seorang guru pelatih di SMK Pokok Sena...
fuh perasaan bercampur-aduk....
(suka+takut+semangat+risau+teruja=e2lah praktikum)
tpi based on respon pihak sekolah...
 yang teruja n mengalu-alukan kedatangan cikgu2 praktikum ni.....
 (cikgu azila, cikgu shahida n cikgu hidayah)
apa lagi...we all pon semngat habislah nk mencurahkan bakti...
tpi harap2 semangat ni mampu bertahan hingga seledai praktikum...

semoga semua bakal guru praktikum UPSI 
mampu mencurahkan khidmat bakti yang terbaik...
demi agama, bangsa dan negara...

P/S:JANGAN MENGGUNAKAN PENULISAN DENGAN BAHASA SMS & ROJAK UTK PENULISAN AKADEMIK OK...INI SEKADAR UTK BERSANTAI-SANTAI SAMBIL BERKONGSI RASA HATI...


berjalanlah di muka bumi Allah ini utk menuju kejayaan dunia dan akhirat

pengalaman adalah guru yang terbaik...


27 Nov 2010

Opick - Allahu Ya Salam ( OST Chinta ) Song + Lirik




indah nian lirik dan susunan lagunya...menyentuh nubari ini
utk drama Chinta ni pulak, membuka fikiran kita utk berfikir dr sisi yg berbeza...
suatu naskah yg perlu ditonton dr permulaan hingga ke akhirnya baru kita akn faham...apa yg tersirat dan tersurat....
drama terhebat 2010...

Senyum (Smile) - Malique Feat. Najwa (w/Dual Language Subs)

21 Nov 2010

Demam peperiksaan....

salam....dah lama rasanya x update blog ni...kn...sedar x sedar skrg dah berada di minggu peperiksaan yg sgt dicintai...(wakaka ya ka)...exam kali ni semangatnya lain bebenor sbb sama2 menempuhi peperangan ini bersama adik aya Nor Azwan Bin Abd goni yg akan berperang di medan STPM bermula 23/11 ni dan aya pula bermula 24/11 ni...semoga aya dan adik aya beroleh keputusan yg cemelang dan terbilang utk ayah dan bonda tercinta...jadinya dikesempatan ini aya mengucapkan selamat maju jaya kepada semua calon2 SPM, STPM dan mahsiswa/i UPSI...semoga kita semua berjaya dunia dan akhirat...

akhir kata jadikan peperiksaan sebagai jambatan ke syurga bukan ke neraka...dalam maknanya 2...

semoga berjaya... (usaha + doa + tawakal =kejayaan)

17 Oct 2010

mimpi itu menimbulkan 1 tanda ?

aduh!!!! benarkan apa yg aku mimpikan ini...aku berpacaran dengan seorang sahabat yg dikenali sepanjang pengajianku....kenapa dia hadir sebagai seorang kekasih dalam mimpiku....sedangkan dia sudah berpunya....oh! tidak semoga ianya cuma dalam mimpi semata-mata....kerana aku tidak akan melanggar prinsip hidupku...dan aku akan cuba mengelakkan diri drp merampas hak org lain....wakakakakaka ketawa terguling-guling keseorangan mengenangkan mimpi ini....

huuuuuuuuuu biarlah kupendamkan ia dlm hatiku seorang saja.....

24 Sep 2010

Timeless (kekal abadi/x lapuk dek zaman/x ditelan masa)

Artist : Kelly Clarkson
Lirik Lagu : Kelly Clarkson - Timeless Lyrics
Kelly Clarkson - Timeless Lyrics

Baby come close let me tell you this
In a whisper my heart says you know it too
Baby we both share a secret wish
And you feel my love reaching out to you

Timeless
Don?t let it end (no)
Now that you?re right here in my arms where you should stay
Hold tight baby
Timeless
Don?t let it fade out of sight
Just let the moments sweep us both away
Lifting us to where
We both agree
It's just timeless love

I see it all baby in your eyes
When you look at me I know I feel it too (yes I do)
So let's sail away and be forever baby
Where the crystal ocean melts into the sky
We shouldn?t let the moment pass
Making me shiver let?s make it last
Why should we lose it don?t ever let me go

Timeless
Baby its timeless
Oh baby its timeless

Timeless
Don?t let it fade out of sight
Just let the moments sweep us both away
Lifting us to where
We both agree
It?s just timeless
It?s just timeless

Love